Archives


Search

Добредојдовте на интернет страницата на Ристо Лазаров


Животот без устреми е залуден проток на времето. Како што и животот без сеќавања ( еве, на устремите и на резултатите од нив) е една голема празнина. Човекот самиот го памети своето дело, а ако го паметат и другите - уште подобро. Ако не - ветар во магла. Минливоста на животот е исткаена од заборав. Понекогаш, и од неочекувани пресврти во просторите на сеќавањата и заборавноста. На пример, колкумина се сеќаваат кој е предминатогодишниот добитник на Нобеловата награда за книжевност (за физика и математика да не говориме!) Колкумина се сеќаваат на таламбасите кога Јасер Арафат и Исак Рабин ја добија истата таа, Нобелова награда, по долгите преговори за смирување на Израелците и Палестинците? Згора: каде е “овенчаниот” мир на Блискиот Исток? Уште се очекува, како заскитан воз на железничката станица. Што не знач и дека е подобро да се стои во место, да нема устреми, да нема ни возови кои некогаш ќе заскитаат и ќе доцнат, доцнат… Штоако им бил заверен сосе печат од големите мајстори на возните редови?! Таквите возови како да сакаат да не потсетат дека низ времето не фрчеле само брзи возови. Или, просто, како возрасни луѓе да не потсетат дека првин се пролазува, па потоа се протрчува и се прават рани на детските колена од паѓањето при прптрчувањето. Протрчувањето не ми ти било едноставна работа. Кога се трча, не се зјапа лево-десно, се држи насоката. Погледот не се скаменува во некое убаво дрво, од кое не може да се види шумата. Дрвото без шума и не го личи, како дрвјата без гранки на осамените ридови. Освен суварки по ридиштата, во сеќавањата има и темни тунели: сака упорност да се изодат до крај, до светлината отспротива. Каде што на бела виделина се гледа дека многу нешта едноставно биле ( и вчера и пред векови) та не може да се оспори нивната непорекливост, тоа дека биле и дека имаат значење и место во тевтерот на незаборавот.  Таквите нешта, обично, служат за на наук. А нема кој да не знае дека секоја планина си ја знае својата тежина.


Ристо Лазаров
( преобјавувањето на текстот или на делови од текстот не е допуштено без дозвола на авторот)

На помалите народи, изгледа,  им се проречено да бидат поеуфорични, повеќе од мерата. Иако, се разбира, нема ништо лошо во еуфоричните расположаенија. Во сите области на животот: од спортот до политиката. Во последно време некако повеќе се “палиме” на политиката, ама ќе мине и тоа време. Целината на животот е нешто многу, многу повеќе.
А колку за потсетување: едно од објаснувањата на зборот еуфорија во дигиталниот речник на македонскиот јазик е: претерано воодушевување. Кај народот што го зборува истиот тој, македонски јазик, од дамнини се вели дека во ништо не треба да се претерува. Арно ама, се’ што се вели - не се прави. Во еуфоричните (политички) бранови, најмногу се тркала кусото паметење. Колку поголема еуфорија, толку покусо паметење. Такви сме и во другите сфери на живеачката. Најдобар доказ: прославувањата на спортските успеси. Во атлетиката, на пример, немаме којзнае какви резултати, ама милуваме еуфорично да се впуштаме во трките пред времето. Треба нешто и времето да каже, кога ќе му дојде време.  Има и други успеси, што не се спортски а се поголеми, ама тие не предизвикуваат никаква еуфорија, одвај се забележуваат. Често одат во заборав сиктеросани од лепачите на етикети, од секаков вид. Па и од такви кои сугерираат, не секогаш намерно, дека дека демократијата е само за победниците, дека сака да се дејствува енергично, за разбирачка нема време. Еуфоријата, често, се поврзува со доаѓањето на пролетта. А пролетта некогаш поранува, некогаш задоцнува, ама задолжително - доаѓа. Понекогаш треба да си припомнеме на една зен-мудрост: ,,Седи во тишина, не прави ништо, пролетта доаѓа, тревата сама расте”. 

Ристо Лазаров

( преобјавувањето на текстот или на делови од текстот не е допуштено без дозвола на авторот)

ЗАДУМАНОСТ

Времево е такво: деликатно, тадури тревожно. Сака секој прстот на глава и сериозна, темелна задуманост. Иднината ниту доаѓа туку така од никаде, таа се изборува - не со запалени емоции и страсти, ами со ум. Ум свртен нанапред, ама што добро знае што било наназад и каков е вкусот на сегашната каша. Со празни пароли и евтина демагогија не ја бива - се губи во тегобноста на времето вредноста на иднината. Не ја бива ни “на брзинка” - последиците можат да бидат исти, независно од намерите. Се’ што било, не мора да било заедничко. И не мора само заедничкото што (не)било да биде темел на иднината. Пример: самата ЕУ - та, ниту било заедничко, ниту некој барал да биде заедничко, минатото на Германија и Франција, при прифаќањето на идејата на Шуман. Со жарчињата на минатото не се играат петкаменца. Жежат и сака на време да си викне “џиш!”. И не потоа да се нарами вреќата и да се полни со заслуги, за се’ и сешто. Не сака удирање во гради и самобендисано јуначење. Не сака обвинување на тие штонне рекле, а никој не ги прашал. Секој кројач пред да ти го сошие костумот, првин ти го проба, ти дава огледало - и самиот да ја процениш неговата мајсторија. Тоа што некој не бил викнат на проба кај кројачот, не му дава за право на тој кројач самиот да си се прогласи за кројач над кројачите, повреден од сите други. Понекогаш биднува и обратно. Фалбата, самофалбата особено, е ‘рѓа. Лачи ‘рѓави плуканици врз неистомисленикот или врз оној што не рекол, а не бил повикан да рече. Се разбира дека секој има право да рече, ама тежината на реченото се мери и по тоа кој го рекол. Затоа не сака прозивки, суетни наддавања, анатеми врз неистомисленикот. Тоа не му прилега на устремот кон иднината. Тоа и одмага, и тежи на иднината, крева нови планини од неизвесност. Па потем оди барај ја и види ја иднината зад планината што сам си ја креваш!

Ристо Лазаров
( преобјавувањето на текстот или на делови од текстот не е допуштено без дозвола на авторот)


   
See Older Posts...