Archives


Search

Добредојдовте на интернет страницата на Ристо Лазаров

,,МЛАД БОРЕЦ” ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


,,Млад борец” е, да потсетам (сé поголем е бројот на новородените кои воопшто и не чуле за овој весник) прв весник објавен на современ македонски јазик - на 22 март, првиот ден на партизанската пролет 1944 година, на Козјак планина, над манастирот Прохор Пчински. Незаменлива е неговата улога во подигањето на новинарскиот кадар во младата македонска новинар: весникот со право се наречуваше новинарски универзитет, а и буквално нема ниту еден македонски писател кој своите творечки првенци не ги објавил во овој весник. Некој знае, а и јавноста ќе дознае, зошто овој, прв весник на македонски јазик, не ја преживеа транзицијата од деведесеттите на минатиот век.

Во овој весник и јас, како и мнозина мои колеги, ја оставив својата прва деценија од новинарскиот живот. Тукушто дојден во редакцијата, на почетокот на 1972 година, се договоривме да подготвиме еден број на весникот исцело посветен на ликот и делото на Гоце Делчев, по повод 100-годишнината од неговото раѓање. Честа да го подготвувам тој број ми припадна мене и еве сега, по цели 47 години, ја споделувам со Вас содржината на тој број на ,,Млад борец”. 

И еден куриозитет во врска со овој број на ,,Млад борец” : печатен е во  рекорден тираж од 103.000 примероци, незамисливи за тоа, а и ова време. Отпечатеното - распродадено, до последен примерок.


1872 ГОЦЕ 1972See Older Posts...